Študiji primerov akustične prenove športnih dvoran Škrlatica in Krn na Fakulteti za šport - Jurak, Gregor (Šport (Ljubljana), 2013)
V prispevku predstavljamo izkušnje z dvema različnima primeroma akustične prenove športnih dvoran na Fakulteti za šport: a) z vpojniki zvoka, ki jih je mogoče namestiti brez večjih gradbenih posegov; b) s stropnimi in stenskimi akustičnimi oblogami. Ugotavljamo, da sta lahko obe rešitvi iz vidika akustike učinkoviti, razlike pa se pojavijo v uporabnosti rešitve glede na vrsto dejavnosti, ki potekajo v športnih dvorani, in nekaterih drugih značilnosti dvorane. Šole morajo upoštevati opisane prednosti in slabosti akustičnih rešitev v povezavi z značilnostmi svojih šolskih športnih dvoran. Športna stroka bi morala spodbuditi in sodelovati pri razvoju akustične rešitve, ki bo kakovostna in trajna, a cenovno ugodnejša, kot so obstoječe na trgu.
Keywords: akustika; gibalna dejavnost; management športnih objektov; odmevni čas; razumljivost govora; school; sport; šola; šport; športna dejavnost; športna vzgoja; športni objekti; telovadnica; učno okolje; zvok