Evaluation of the effect of temperature on the toxicity of Lambda-cyhalothrin in Dreissena polymorpha using some biochemical biomarkers - Yildirim, Nuran Cikcikoglu (Slovenian veterinary research, 2024)
Zaradi naraščajočih sprememb podnebja je pomembno ugotavljati, ali temperatura vpliva na razmerje med odmerkom in odzivom organizmov na nekatere snovi. Zato je bil namen te študije prikazati vpliv spremembe tempera-ture na toksični odziv modelnega organizma Dreissena polymorpha in nekaterih njegovih bioloških oiznačevalcev. V ta namen smo s komercialnimi testi ELISA merili koncentracijo acetilholinesteraze (AchE), katalaze (CAT), superoksid dis-mutaze (SOD), glutationa (GSH) in malondialdehida (MDA) v organizmu Dreissena polymorpha, izpostavljenim subletal-nim odmerkom ?-cihalotrina pri različnih temperaturah. V skupinah, izpostavljeni ?-cihalotrinu, se je statistično značilno povečala vsebnost MDA in zmanjšala vsebnost GSH. Ravni AChE so bile znižane zlasti v skupinah, ki so bile izpostav-ljene visoki koncentraciji ?-cihalotrina. Ugotovili smo tudi, da je bila rast inhibicije odvisna od časa aplikacije. Medtem ko se je aktivnost encima SOD zmanjšala, se je aktivnost encima CAT povečala glede na koncentracijo izpostavljenosti. Ugotovili smo, da različna temperatura različno vpliva na toksičnost ?-cihalotrina. ?-cihalotrin povzroča oksidativni stres in nevrotoksičnost, toksičnost ?-cihalotrina pa se spreminja glede na temperaturo.
Keywords: ?-cihalotrin; ?-cyhalothrin; D. polymorpha; neurotoxicity; nevrotoksičnost; oksidativni stres; oxidative stress; temoeratura; temperature