Ničta slovarska ustreznost v pedagoškem dvojezičnem slovarju - Vrbinc, Alenka (Jezik in slovstvo, 2017)
V članku obravnavamo ničto slovarsko ustreznost v angleško-slovenskem slovarju (ASS) s poudarjeno didaktično komponento. Čeprav so v slovarju različni primeri odsotnosti ustreznika označeni z dvema znakoma, obravnavamo samo iztočnice ali njihove pomene, označene z znakom O (popolna odsotnost ustreznika). Analiza iztočnic z ničtim ustreznikom kaže, da so slovnične besede in nekatere slovnične besedne vrste med najbolj problematičnimi, ker imajo v različnih jezikih različno funkcijo. V ASS se problem ničte ustreznosti rešuje večinoma z vključevanjem prevedenega ponazarjalnega gradiva in z uporabo kratkih opisov funkcije iztočnice. Tako dosežemo, da uporabnik uspešneje išče informacije v slovarju in najde optimalne rešitve.
Keywords: slv; English; angleščina; Slovene; slovenščina; leksikografija; lexicography; dvojezični slovarji; odsotnost slovarskega ustreznika; slovar za dekodiranje; ponazarjalno gradivo; opis funkcijske iztočnice