Psihometrične značilnosti slovenske oblike Večdimenzionalne lestvice deloholizma - Verdnik, Jana (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2025)
Deloholizem lahko opredelimo kot prekomerno posvečanje časa in energije delu, zajema pa še intrinzično motivacijo, neprestane misli o delu, negativna čustva, kadar posameznik ne dela, in delo preko zahtev svojega delovnega mesta. Čeprav je deloholizem pogosto proučevan fenomen, pa ni veliko vprašalnikov, ki bi merili deloholizem kot večdimenzionalni konstrukt. Namen pričujoče študije je tako bil prevesti in prirediti nedavno razvito Večdimenzionalno lestvico deloholizma (angl. Multidimensional Workaholism Scale MWS; Clark idr., 2020) ter proučiti psihometrične značilnosti slovenske različice lestvice. Vzorec je zajemal 279 (66,67 % žensk) delovno aktivnih udeležencev. Konfirmatorna faktorska analiza je pokazala, da se bifaktorski model najbolje, vendar ne povsem optimalno, prilega podatkom. Nadalje je analiza zanesljivosti pokazala, da lestvica izkazuje zadovoljivo notranjo konsistentnost vseh dimenzij in skupnega rezultata. Preverjali smo tudi konstruktno veljavnost, ki se je izkazala kot zadovoljiva, saj so povezave z drugimi konstrukti skladne s pričakovanji. Rezultati pričujoče študije tako nakazujejo v smeri delno zadovoljivih psihometričnih lastnosti slovenske različice Večdimenzionalne lestvice deloholizma. V prihodnje se priporoča preizkus psihometričnih značilnosti lestvice še na razširjenem vzorcu.
Keywords: confirmatory factor analysis; deloholizem; konformna faktorska analiza; Multidimensional Workaholism Scale; reliability; validity; Večdimenzionalna lestvica deloholizma; veljavnost; workaholism; zanesljivost