Pojmovanje in doživljanje menstruacije pri študentkah babištva - Jug Došler, Anita (Obzornik zdravstvene nege, 2013)
Uvod: Namen raziskave je bil ugotoviti, ali se med študentkami babištva prvega in tretjega letnika pojavljajo razlike v njihovi percepciji in odnosu domenstruacije glede na poklicno filozofijo fiziologije ženske reprodukcije. Raziskava o dojemanju menstruacije daje uvid v to, ali lahko izobraževanje babištva, kljub medikaliziranemu kontekstu, v katerem se odvija, doseže uspešno profesionalno socializacijo v smislu spodbujanja fiziološke filozofske usmerjenosti stroke babištva. Metode: Uporabili smo deskriptivno in neeksperimentalno metodo raziskovanja. Raziskovalni instrument je bil vprašalnik. Študija je zajela vse študentke prvega in tretjega letnika (n = 58) visokošolskega strokovnega študijskega programa babištvo na Zdravstveni fakulteti Univerze v Ljubljani. Obdelava podatkov je potekala na nivoju deskriptivne statistike, pri čemer smo pri ugotavljanju razlik med študentkami prvega in tretjega letnika uporabili test hi-kvadrat, kjer pogoji zanj niso bili izpolnjeni, pa smo uporabili Kullbackov preizkus 2Î. Rezultati: Študentke prvega letnika se obravnavajo kot laiki, saj so v času anketiranja za sabo imele šele en mesec študija. 42 % študentk prvega letnika in 67 % študentk tretjega letnika je ob svoji prvi menstruaciji občutilo negativna čustva. O menstruaciji in menstrualnem ciklusu pozitivno razmišlja 80 % študentk prvega letnika in 96 % študentk tretjega letnika. 73 % študentk prvega letnika in 96 % študentk tretjega letnika o menstruaciji in menstrualnem ciklusu razmišlja predvsem s fiziološkega in reproduktivnega vidika. Študentke prvega in tretjega letnika se o menstruaciji pogovarjajo in večinoma med njo nimajo rednih spolnih odnosov. Diskusija in zaključek: Študentke tretjega letnika v primerjavi s študentkami prvega letnika v večji meri na menstruacijo gledajo s fiziološkega in reproduktivnega vidika. Na podlagi preizkusov statistične pomembnosti zaključujemo, da imajo študentke tretjega letnika študija babištva bolj pozitiven odnos do menstrualne krvavitve in menstruacijskega ciklusa v primerjavi s študentkami prvega letnika.
Keywords: babištvo; menstrual bleeding; menstrual cycle; menstrualna krvavitev; menstrualni ciklus; midwifery