Razvojno-varovalni pomen pokrajinsko-ekološke sestave Slovenije - Plut, Dušan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2003)
Raznolika pokrajinskoekološka sestava Slovenije je v preteklosti pomembno vplivala na prostorsko razporeditev prebivalstva, dejavnosti ter pokrajinsko rabo. V agrarni in industrijski družbi so bile v ospredju različne oblike izkoriščanja pokrajinskoekološkega potenciala Slovenije. Postindustrijsko obdobje pa zaradi prekomerne rabe naravnih virov in obremenjevanja občutljivih pokrajinskoekoloških sestavin prinaša potrebo po varovalno in razvojno uravnoteženi rabi pokrajinskoekološkega potenciala Slovenije. Sonaravni model prostorskega in regionalnega razvoja Slovenije se lahko uresniči zgolj ob upoštevanju njene raznolike pokrajinskoekološke sestave.
Keywords: pokrajina; pokrajinska ekologija; prostorski razvoj; regionalni razvoj; Slovenia; Slovenija; sonaravni razvoj; Subdivisions of the Kingdom of Yugoslavia; sustainable development; trajnostni razvoj