Failure prediction of cross-ply laminated double-serial mechanically fastened composites using fuzzy expert system - Balli, Serkan (Strojniški vestnik, 2015)
Cilj predstavljene študije je ustvarjanje modela za napovedovanje obremenitve, pri kateri pride do odpovedi mehansko povezanih kompozitnih plošč, z mehkim ekspertnim sistemom. Mehki ekspertni sistemi omogočajo odločanje na podlagi numeričnih operacij namesto na podlagi simboličnih pravil, v čemer se razlikujejo od tradicionalnih ekspertnih sistemov. Mehki podatki omogočajo fleksibilnejšo predstavitev in občutljivejše rezultate. V študiji so bili uporabljeni kompozitni materiali, ojačeni s steklenimi vlakni. Za modeliranje in napovedovanje obremenitev, pri katerih pride do odpovedi, so bili uporabljeni rezultati predhodne eksperimentalne študije kompozitnih plošč z navzkrižno laminiranim plastmi, ki so bile spojene z dvema zatičema ali vijakoma v vrsti Eksperimentalni podatki predhodne študije so bili pridobljeni za različne geometrijske parametre pri različnih predobremenitvenih momentih (zatičnega/vijačnega spoja) 2, 3, 4 oz. 5 Nm. Pravokotni preizkušanci so bili pripravljeni iz laminiranega kompozita epoksi smole in steklenih vlaken, in sicer z dvema krožnima luknjama v vrsti. Pri eksperimentih sta bila uporabljena dva toga zatiča/vijaka.
Keywords: laminirani kompoziti; mehanska zveza; mehka logika; mehki ekspertni sistemi; vijačna zveza; zveza z zatičem