Zdravstvena pismenost in zdravstvena pismenost, povezana z zdravili - Horvat, Nejc (Farmacevtski vestnik, 2018)
Zdravstvena pismenost in zdravstvena pismenost, povezana z zdravili, sta koncepta, ki se zaradi naraščajoče zahtevnosti informacij in zdravstvenih sistemov pospešeno razvijata. Nizka raven teh vrst pismenosti vodi k večji obolevnosti, pogostejšim hospitalizacijam ter povečani umrljivosti. Za preverjanje zdravstvene pismenosti je v mednarodnem prostoru nekaj ustrezno validiranih in pogosto uporabljanih instrumentov: Rapid Estimate of Adult Literacy in Medicine , Test of Functional Health Literacy in Adults , Newest Vital Sign in European Health Literacy Survey Questionnaire . Nasprotno pri zdravstveni pismenosti, povezani z zdravili, ni ustreznih vprašalnikov za uporabo v splošni populaciji. Zato smo razvili vprašalnik za preverjanje funkcionalne zdravstvene pismenosti, povezane z zdravili, in ga uporabili pri slovenski odrasli populaciji. Slednja je izkazovala visok nivo funkcionalne zdravstvene pismenosti, pri čemer so imeli pacienti največ težav imeli z razumevanjem informacij v daljših tekstih, ki so zahtevale računske spretnosti. Posebej ranljiva skupina s tega vidika so bili starejši z nižjim dohod- kom in slabšim zdravstvenim stanjem.
Keywords: drug; povezanost z zdravili; vprašalnik; Zdravila; zdravstvena pismenost; zdravstveni sistem