Odvisnost politike prejemkov od družbene odgovornosti - Jovanovič, Dušan (Podjetje in delo, 2023)
V članku avtor predstavlja pregled povezave med družbeno odgovornostjo podjetij (corporate social responsibility - CSR, v novejšem času ESG - environment, social, governance), politiko prejemkov in vlogo delničarjev ter njihovo medsebojno povezanost s trajnostnimi cilji. Avtor poudarja pomembnost vključevanja trajnostnih načel v družbeno politiko prejemkov ter njen vpliv na spodbujanje družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja in vice versa. Predstavljeni so pomembnost politike prejemkov v korporacijah in njen vpliv na spodbujanje trajnostnih praks ter povezava med pravičnostjo in preglednostjo politike prejemkov ter doseganjem trajnostnih ciljev družbe. Poudarjena je potreba po ustreznem uravnoteženju prejemkov vodstvenega kadra, zaposlenih in deležnikov ter vključevanju trajnostnih kazalnikov pri oblikovanju prejemkov. Poleg tega avtor obravnava vlogo delničarjev pri spodbujanju družbene odgovornosti in oblikovanju politike prejemkov, ki je povezano z aktivnim lastništvom, vključno z glasovanjem na skupščinah in dialogom z upravo, kot mehanizma za spodbujanje družbene odgovornosti in politike prejemkov. Članek tako osvetljuje povezavo med družbeno odgovornostjo, politiko prejemkov in vlogo delničarjev ter njihov pomen pri spodbujanju trajnostnega razvoja v družbah. Poudarja potrebo po pravičnih in preglednih politikah prejemkov ter aktivnem sodelovanju delničarjev pri oblikovanju trajnostnih strategij družbe.
Keywords: delničarji; družbena odgovornost; podjetja; trajnostna politika; trajnostni razvoj