Influence of shunting current on the metallurgical and mechanical behaviour of resistance spot-welded joints in AA2219 joints - Vardanjani, Mehdi Jafari (Strojniški vestnik, 2016)
Uporovno točkovno varjenje (RSW) je eden najbolj razširjenih postopkov pri izdelavi karoserij vozil. S tem postopkom je mogoče izdelati enega samega ali več točkovnih zvarov v vrsti, v slednjem primeru pa se pojavijo vzporedni tokovi. Vzporedni tokovi pri uporovnem točkovnem varjenju nastanejo, ko si električni tok poišče pot skozi predhodne točkovne zvare v vrsti. Velikost teh tokov je odvisna predvsem od dejavnikov kot so oddaljenost, število in velikost predhodnih točkovnih zvarov. V prizadeti zvarni leči se pojavijo dimenzijske in metalurške spremembe kot posledica sprememb v porazdelitvi električnega toka in toplote. Pojav je bolj izražen pri zlitinah z veliko električno prevodnostjo, kot so aluminijeve zlitine, vse pomembnejši pa bo tudi v industrijah z mnogimi vmesnimi točkovnimi zvari (npr. v letalski in vesoljski industriji).
Keywords: analiza po metodi končnih elementov; eksperimenti; način odpovedi; natezna in strižna trdnost; pojav vzporednih tokov; toplotno vplivano področje