Meje katastrskih občin in rimske ostaline - Triglav Čekada, Mihaela (Geodetski vestnik, 2022)
Skozi stoletja so določali meje posesti po topografsko enostavno razpoznavnih elementih, kot so potoki, suhozidne ograje, slemena hribov, poti, ali celo po ruševinah. Današnje meje katastrskih občin so meje nekdanjih posesti povzele in se večinoma ohranile nespremenjene. Mogoče zgodovinarjem in arheologom bolj poznano kot nam geodetom je dejstvo, da meje katastrskih občin ponekod potekajo tudi po rimskih ostalinah, saj so bile nekatere v prostoru nekoč enostavno določljiv mejni element. Namen tega sestavka ni podati popisa vseh mej katastrskih občin, ki potekajo po rimskih ostalinah, ampak le nekaj zanimivih primerov, ki bodo mogoče koga spodbudili, da se bo lotil bolj sistematične geodetske raziskave na to temo.
Keywords: katastrske občine; meje; rimske ostaline