Turnerjevo publicistično delovanje - Potočnik, Dragan (Studia Historica Slovenica, 2001)
Pavel Turner, ki je v 38-letih, kar je živel zunaj domovine, prepotoval velik del Evrope, ni znan le kot izobraženec, mecen in vzgojitelj, ampak tudi kot publicist. Turnerjevo dopisovanje v slovenske časnike, ki se je začelo v 60-letih 19. stoletja, v času po odhodu iz domovine, kaže njegove estetsko-moralne in politično-gospodarske nazore. V publicistiki se kaže, da je bil Turner narodno visoko zaveden izobraženec, ki se je z nadarjenostjo, vztrajnostjo in delavnostjo dvignil iz svojega okolja na družbeni položaj, kakršnega so dosegli le redki Slovenci. Za svojo obsežno snov dopisovanja je iskal izvirne oblike in iz prakse razvil poseben tip publicistike s kombinacijo potopisa, dopisa in članka. Prvi je uvedel v slovensko novinarstvo feljton
Keywords: biografije; kulturna zgodovina; publicistika; Turner, Pavel; zgodovina Slovencev