Towards the maintenance principles of cyber-physical systems - Ruiz-Arenas, Santiago (Strojniški vestnik, 2014)
Kiberfizični sistemi (KFS) se hitro širijo na različnih področjih. Lastnosti teh sistemov se v veliki meri razlikujejo od lastnosti linearnih kompleksnih sistemov (LKS). Zagotavljanje brezhibnega in zanesljivega delovanja je zato velik izziv, ki zahteva razvoj novih načel snovanja, implementacije in vzdrževanja. Doseganje visoke stopnje zanesljivosti je ena novejših teoretičnih in praktičnih nalog v zvezi s KFS, še posebej pri kiberfizičnih sistemih, ki so ključnega pomena za poslovanje. Znano je, da je tudi za vzdrževanje takšnih sistemov potrebno razviti in uveljaviti nova načela, ki se lahko uporabljajo v različnih kontekstih.
Keywords: kiberfizični sistemi; kompleksni tehnični sistemi; načela vzdrževanja; odpovedi; vzdrževalni svetovalni sistemi