Razvoj in uvedba vakuumske ponovčne peči v železarni Ravne - Macur, Vladimir (Železarski zbornik, 1984)
V jeklarni 2 Železarne Ravne smo maja 1983 pričeli z obratovanjem vakuumske ponovčne peči (VAD postopek), v jeklarni 1 pa smo tik pred vročim zagonom VAD in VOD postopka ponovčne metalurgije jekla. Opisan je namen uvedbe VAD postopka ter tehnične in tehnološke prednosti naše naprave, posebno avtomatizirani sistem doziranja materialov z računalniškim vodenjem.
Keywords: jeklarstvo; steelmaking; vacuum ladle furnace; vakuumska ponovčna peč; automation; avtomatizacija