Problematika razvoja mest in spreminjanja rabe mestnega prostora - Pak, Mirko (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2005)
Nagla rast mest prinaša velike spremembe v rabo njihovega prostora. Ob temeljnih ekonomskih so glavni razvojni dejavnikih še tehnologija, demografska gibanja, politika, socialna zgradba, kultura in globalizacija. Mesto postaja vse bolj pester prostor. V osnovi se to kaže v naglem porastu povpraševanj po gradbenih dovoljenjih in po informacijah glede posegov v prostor ter v različnih problemih med planirano rabo in željami investitorjev.
Keywords: mesta; urbani razvoj; mestni prostor; raba prostora; raba tal; spremembe; Ljubljana