Interni časopis podjetja Želva d.o.o. Št. 1, januar 2017 t Kulinarika; Čebulne pite ízdravje: Trik, ki odžene bolečino Želvin bazar Obisk predsedniške palače M M Intervju z Janezom Žokljem NOVOLETNO VOŠČILO V eni izmed številk smo vas pozvali, da nam lahko pošiljate svoje avtorske izdelke, fotografije izdelkov, ilustracije, ročne izdelke ..., katere bomo hranili v našem arhivu in jih uporabili za razstave ali druge namene. Andrej Ulčnik je v tem času uredništvu dostavil že štiri avtorske slike. Glede na letni čas, objavljamo njegovo sliko zimske idile na podeželju. Ekipa Želvaka vam v novem letu želi veliko zdravja ter lepih, zabavnih in norih doživetij. Vaše uredništvo 3lofoh ŽELVAK Letnik 3, št. 1, januar 2017 Interni časopis podjetja Želva d.o.o., Ulica Alme Sodnik 6, 1000 Ljubljana Telefon: 01 280 33 00, e-pošta: info@zelva.si, www.zelva.si Ilustrator naslovnice in ilustracij: Izidor Fiegl Oblikovanje in prelom: Patricija Kastelic Uredništvo: Tina Ponikvar, Kosana Jarec, Silvana Lešnjek, Barbara Škerlj IN MEMORIAM BOGDAN BRATUŽ (1966-2016) Dragi Bogdan! nenadomestljivi člen naše ekipe. Večkrat je dejal, da bo treba še več delati. Dragi Bogdan, če je to tvoje zadnje sporočilo nam Želvakom, potem ti obljubimo, da bomo tvoje delo nadaljevali in te nosili v naših srcih ter se te spominjali kot pridnega, poštenega in vedno nasmejanega sodelavca. Pogrešali te bomo. Počivaj v miru v domačem Lokov-cu. Naj zaključim z besedami Emanuela Kanta: »KDOR ŽIVI V SPOMINU DRUGIH, NI MRTEV, JE SAMO ODDALJEN. MRTEV JE TISTI, KI GA POZABIJO.« Kako boleče je v Želvi odjeknila vest o tvoji smrti, in to ravno na predbožični večer. Prav poseben dan si si izbral za svoje večno slovo in ko si v četrtek še zadnjič pomahal svojim sodelavcem, nihče od nas ni vedel, da je to zadnjič. Pokojni Bogdan je letos oktobra praznoval Abrahama, v Želvi pa se je zaposlil pred 17. leti v zelenem programu v enoti Nova Gorica. Sprva je bil zaposlen preko javnih del, potem smo ga zaradi njegove pridnosti redno zaposlili. V Želvini ekipi je bil delavec z najdaljšim stažem. Bil je predan svojemu delu, dober prijatelj in zvest podjetju. Ko je v Lokovcu zapadla debela snežna odeja in so se »dolinarji« spraševali, kako bodo prišli v službo, je bil Bogdan prvi na svojem delovnem mestu. Bil je rojen gozdar in bolj kot je bilo delo nevarno, z večjim zanosom ga je opravljal ter bil Spoštovani domači, izrekam vam iskreno sožalje v svojem imenu ter v imenu vseh zaposlenih v podjetju Želva. Direktorica Mira Potokar Kadrovske novice........................... Jubilanti V mesecu decembru 2016 je 25. jubilej v podjetju obeležil Andrej Ulčnik. V mesecu januarju 2017 imamo kar 10 jubilantov. Jesihar Branko, Slapar Janez, Jašaragic Meho, Geljic Jadranka in Žižek Ivana so obeležili 5. jubilej, Fifolt Tatjana in Zver Nevenka 10. jubilej ter Mitrovic Nataša in Meden Zvonimir, ki sta naša sodelavca že 20 let. 3 Dogajalo se je OBISK PREDSEDNIŠKE PALAČE 28. DECEMBRA JE NEKAJ VEČ KOT 110 ŽELVAKOV (ZAPOSLENI IN UPORABNIKI NAŠIH STORITEV) OBISKALO PREDSEDNIŠKO PALAČO. PREDSEDNIK REPUBLIKE NAS JE NA OBISK POVABIL, KO JE Z NAMI PRAZNOVAL 25. OBLETNICO PODJETJA IN IZZVAL DIREKTORICO NA TEK NA MARATONU. Ob obisku smo na svoji Facebook strani zapisali, da smo ponosni, ker smo del velike skupine, ki se predstavlja pod imenom Želva, hvaležni direktorici za pretečenih 21 km in počaščeni za prijeten, prijazen in iskren sprejem v predsedniški palači. Na naši Face- book strani si lahko ogledate tudi prispevke o obisku. Tudi z Urada predsednika smo prejeli zahvale za zelo lep ter spontan obisk in upajo, da so Želvaki resnično uživali. Sama pa se zahvaljujem za sodelovanje vsem, ki ste pomagali in sodelovali pri organizaciji in izvedbi obiska in programa. Resnično se je začutilo, kako veliko je ta obisk pomenil zaposlenim in uporabnikom. Tako, kot smo bili ponosni, hvaležni in počaščeni pri predsedniku, vztrajajmo vsak dan. Ana Osvald MOVEMBER V ŽELVI MOVEMBER JE GIBANJE PROTI DISKRIMINACIJI BRKOV, V DUHU KATEREGA SI MOŠKI VSAKO LETO V NOVEMBRU PUSTIJO RASTI BRKE IN TAKO CEL MESEC ZBIRAJO DENAR, KI JE NAMENJEN RAZISKOVANJU IN PREVENTIVI PROTI RAKU NA PROSTATI TER DRUGIM ZDRAVSTVENIM TEŽAVAM, KI PRIZADENEJO MOŠKE. Letošnjemu movembru smo se pridružili tudi v Želvi. Čez mesec smo si moški nadeli brke v boju proti raku, na koncu meseca pa je podjetje doniralo sredstva Društvu uroloških bolnikov Slovenije. Tomaž Pišlar 4 Dogajalo se je BOZIČNO-NOVOLETNI NATEČAJ V PREJŠNJI ŠTEVILKI JE BIL OBJAVLJEN NATEČAJ ZA NAJBOLJ IZVIRNO IDEJO BOŽIČNO-NOVOLETNEGA ARANŽMAJA. PRIJELI SMO DVE PRIJAVI, IN SICER PO ENO PRIJAVO ZA NAMIZNI NOVOLETNI ARANŽMA IN OKRASITEV ODDELKA. Namizni aranžma sta prijavili Tina Ponikvar in Svjet-lana Pavlovic. Okrasitev oddelka pa je prijavila Silvana Lešnjek, ki so ji pomagali soustvarjati uporabniki socialne vključenosti v Murski Soboti. O nagradi za sodelovanje v natečaju bodo prijavljeni obveščeni naknadno. Oblikovala se je tudi skupina, ki se sicer ni prijavila na natečaj, je pa pred tajništvom postavila praznični kamin, na katerem so se zbirala voščila poslovnih partnerjev, ki jih je podjetje prejelo. Vsem, ki ste tudi krasili oddelke, pa tega niste prijavili na natečaj, se v enaki meri zahvaljujemo, da je Želva postala praznična in čarobna, in vas nagovarjamo, da se drugo leto opogumite in sodelujete. Ana Osvald DEDEK MRAZ DECEMBRA JE 75 OTROK V STAROSTI OD 0 DO 9 LET NAŠIH ZAPOSLENIH V PODJETJU ŽELVA IN ZAVODU NOVA ŽELVA, OBISKAL DOBRI MOŽ. V Ljubljani smo dobrega moža pričakali z igrico »Jaka se odloči ...«. Mali medvedek se je odločil, da ne bo šel spat tako kot vsi drugi medvedje v zimskem času, vendar ga je utrujenost premagala in ko je zaspal, se nam je pridružil tudi Dedek Mraz. Dedek Mraz je izrazil željo, da bi se drugo leto srečal tudi z otroki iz zunanjih oddelkov in mi naročil, da naj se drugo leto vsi potrudimo, da se srečamo. Ana Osvald 5 Dogajalo se je ZELVIN BAZAR V MESECU NOVEMBRU SMO V PODJETJU ŽELVA ZA VSE ZAPOSLENE ORGANIZIRALI BAZAR, KJER SMO PREDSTAVILI IZDELKE, KI JIH IZDELUJEJO UPORABNIKI VDC ŽELVA IN UPORABNIKI PROGRAMA SV NA RAZLIČNIH LOKACIJAH, KJER IZVAJAMO NAVEDENA PROGRAMA. Izbor izdelkov je bil pester, tako da je vsak obiskovalec lahko našel kakšen izdelek, ki mu je bil všeč. Tudi cene izdelkov so bile nizke, vsem dostopne, in glede na to, da se je bližal mesec december, čas za obdarovanje, je marsikdo poskrbel tudi za darila, ki jih bo poklonil svojim najbližjim v znak pozornosti. Udeležba je bila 6 dobra, tako da se vsem zaposlenim zahvaljujemo za udeležbo, saj so z svojim nakupom marsikateremu uporabniku pričarali nasmeh na obraz. Ideja, da se bazar izvede, je bila odlična, zato se bomo trudili, da bi to postalo stalna praksa - ne le enkrat na leto, temveč večkrat. Barbara Škerlj in Irena Juratovec 1. DECEMBRA SE JE V PROSTORIH SONČKA ODVIJAL MIKLAVŽEV BAZAR NA TEMO »OKRASIMO PRAZNIKE«, NA KATEREM ŽE VRSTO LET SODELUJEJO 4 VDC-JI: VDC ŽELVA, VDC TONČKE HOČEVAR, DZC JANEZ LEVEC IN ZVEZA SONČEK. Uporabniki, zaposleni in svojci se družijo ob glasbenih nastopih znanih glasbenikov in uporabnikov iz vseh VDC-jev, delavnicah v peki piškotov, srečelovu ter razstavi in prodaji izdelkov lastnega programa. Nives Mikulin MIKLAVŽEV BAZAR NA TEMO »OKRASIMO PRAZNIKE« Ustvarjanje ANGELČEK IZ TESTENIN Za izdelavo angelčka potrebujemo: • testenine različnih oblik za telo (drum za telo, 2 polžka za roke, metuljček za krila), • stiroporno kroglico premera 2 cm za glavo, • kašo za lase (prosena, zvezdice za juho, jajčne testenine za juho...), • akrilne barve (belo, zlato ali srebrno), • flomastre za poslikavo obraza in • lepilo (silikonska pištola ali Mekol) Postopek: Preden pričnemo lepiti posamezne delčke skupaj, na en konec DRUMA prilepimo stiroporno kroglico, na drugo stran pa ob vrhu okrog in okrog nalepimo zvezdice za dekoracijo. Nato približno v sredino DRUMA prilepimo MAŠNICO za krilca. Dodamo dva POLŽKA za roke. Za tem jih pobarvamo, kot si želimo. Skozi stiroporno KROGLICO s šivanko napeljemo vrvico, s katero lahko kasneje angelčka obesimo. Na zadnji del glave prilepimo kašo za lase, spredaj narišemo obraz. Po želji lahko dodamo tudi kakšne bleščice, knjigo med roki ... Veselo ustvarjanje! Lidija Šošter OKRASKI IZ VRVI Za izdelavo okraska potrebujemo: balon, volna, lepilo Mekol in lonček Postopek: Balon napihnemo na željeno velikost. Okoli balona navijemo vrvico in jo ovijamo do željene gostote krogle. Nato cel balon na katerem je ovita vrvica, premažemo z Mekolom, ki ga zmešamo z vodo (srednje vodeno). Premazan balon postavimo na lonček ali ga obesimo,da se čez noč posuši. Naslednji dan balon s šivanko počimo in ga potegnemo ven. Vesna Kovač 7 Tema meseca UPRAVLJANJE IN VZDRZEVANJE STAVB Na oddelku upravljanje stavb je trenutno zaposlenih 11 ljudi: operativni upravniki Iztok Bradač, Tomaž Bašnec, Valentina Peternelj in Bojan Štrus; vodja obračuna Klara Marolt; obračunske referentke Sani-ja Baltic, Zdenka Foršček in Mojca Krajec; referent za izterjavo Robert Vidic ter administrativni referent David Osterman. Od tega so trije s statusom invalida. NA PODROČJU MESTNE OBČINE LJUBLJANA IN OKOLICE TER NOVEGA MESTA UPRAVLJAMO PREKO 4.000 ENOT V SKUPAJ VEČ KOT 160 STANOVANJSKIH IN POSLOVNIH STAVBAH. PODJETJE ŽELVA D.O.O. SODI MED NAJVEČJE UPRAVNIKE, Z UPRAVLJANJEM SE UKVARJA ŽE 20 LET IN POSLUJE SKLADNO S STANDARDI CERTIFIKATA ISO 9001 ZA KAKOVOST. Delo upravljanja je zelo raznoliko in razgibano. Poleg oddelka upravljanja in povezav med oddelki znotraj podjetja (čistilni servis, komunalno vrtnarske storitve, hišniške storitve) sodelujemo še s preko 100 zunanjimi poslovnimi partnerji, ki predstavljajo podaljšano roko podjetja in vse skupaj na koncu predstavlja celovito storitev upravljanja in vzdrževanja nepremičnin. Za dosledno in kakovostno izvajanje storitev, ki jih prejmejo naše stranke, na tem mestu pripisujemo zasluge vsem zaposlenim, saj se vsak od njih trudi prispevati najboljše, ker se vsi zavedamo, da lahko delujemo, obstanemo in se razvijamo izključno kot celota. Na oddelku namenjamo pozornost spodbujanju medsebojnih povezav predvsem v smislu informiranja in pomoči. Janez Žokalj INTERVJU Z JANEZOM ŽOKLJEM, VODJEM UPRAVLJANJA IN VZDRŽEVANJA STAVB JANEZ ŽOKALJ JE V PODJETJU ŽELVA D.O.O. ZAPOSLEN OD MESECA JUNIJA 2016. PRED NJIM JE ODDELEK VODIL MATEVŽ PIRIH, KI JE SEDAJ VODJA GOSPODARSKIH ENOT PE LJUBLJANA. Janez, kako se počutiš v novem delovnem okolju? V novem delovnem okolju se počutim odlično. Dovolite, da se ob tej priložnosti zahvalim vsem, ki so sodelovali pri izboru vodje upravljanja, še posebej 8 Matevžu Pirihu. Po svojih najboljših močeh se bom potrudil opravičiti njihovo zaupanje, vse z namenom, da se Želva razvija v začrtani smeri in širi svoje osnovno poslanstvo usposabljanja in zaposlovanja invalidov. Naj omenim, da mi je v posebno zadovoljstvo delati z izkušenimi in pridnimi sodelavci, iz katerih se bom trudil izvleči najboljše. Kako se razumeš s svojimi sodelavci? Vsem zaposlenim na Želvi, predvsem pa vsakemu sodelavcu/ki na oddelku posebej, sem dolžan iskreno zahvalo za zelo topel sprejem in dobro razumevanje, ki ga skupaj iz dneva v dan razvijamo in nadgrajujemo. Osebno menim, da je v podjetju, kot je Želva, kjer se zaposleni družijo tudi izven službenih obveznostih, kot so skupni izleti, športno-rekreativne prireditve, team buildingi, izobraževanja, kot tudi praznovanja in zabave, to odličen pokazatelj povezanosti med ljudmi. Na ta način se zaposleni bolje spoznajo in si bolj zaupajo, kar znatno pripomore k uspešnosti pri delu. Če me vprašate, je razumevanje ali komuniciranje ključno samo takrat, kadar oseba, s katero komuniciramo, sprejme naše sporočilo, ga razume, si ga zapomni in kar je najpomembnejše, se nanj primerno odzove. Neaktualne in nepopolne informacije slej kot prej povzročajo motnje v delovanju posameznih enot ali celo motnje v delovanju celotnega podjetja. Kaj meniš, kakšen vodja je pravi vodja? Dober vodja mora poznati in razumeti člane skupine, vse njihove lastnosti in sposobnosti pravilno uporabiti in jih hkrati okrepiti, jih spodbujati ter jih seveda seznaniti z rezultati njihovega dela in priznavati njihove zasluge. Voditi jih mora tako, da bo dosežena sinergija med člani, skupino kot celoto in okoljem, v katerem se nahajajo, najvišja. Dobri vodja zna moti- Za konec nam povej še kaj sebi. Strah, katerega si virati ljudi ter ima sposobnost vplivati, spodbujati in premagal? usmerjati sodelavce k zastavljenim ciljem. Prihajam iz Krškega. Po študiju gradbeništva v Ljublja- ni sem si ustvaril družino, zaposlil in tukaj zdaj tudi živim. Sem neke vrste ekonomski migrant. V mladosti sem imel veliko konjičkov (ples, kitara, smučanje), od katerih so zdaj ostali le še rekreacija, s katero poskušam vzdrževati fizično kondicijo nasproti gurmanskim užitkom, in kot drugo preživljanje prostega časa z družino in družino staršev, kar mi predstavlja največjo vrednoto. Nov hobi med vikendom mi trenutno predstavlja obnavljanje hiše z gospodarskim poslopjem in okolico. V življenju sem premagal že nekaj strahov, se pa zavedam, da nekateri še pridejo. Na kaj si lahko ponosen? Najbolj sem ponosen na moji dve želvici doma in na vsakdanje trenutke, kot je na primer jutranja vožnja v avtu, kjer se s hčerko Laro pogovarjava, da bi en dan zamenjala vlogi: ona bi šla v Želvo, jaz pa v njen vrtec, v skupino zajčkov, na kar se vsi smejimo. Pogovarjala sta se Janez Žokalj in Tina Ponikvar fotografije: Patricija Kastelic 9 Promocija zdravja TRIK, KI ODŽENE BOLEČINO NA NARAVEN NAČIN KADAR GRE ZA LAJŠANJE BOLEČIN NA NARAVEN NAČIN, JE TRIK Z VATO IN ALKOHOLOM ZELO DOBER ODGOVOR. V LJUDSKI MEDICINI SO TA NAČIN POGOSTO UPORABLJALI IN PRAVIJO, DA DELUJE. Potrebujemo le kos vate, obliž in 50 % alkohol. Kos vate pomočimo v alkohol, ga položimo v popek in prekrijemo z obližem. Tako pustimo delovati eno uro. Če je treba, postopek ponovimo. Pomaga pri zdravljenju gripe, prehlada, vnetju mišic, menstrualnih krčih in bolečinah v trebuhu. Ko vas bo naslednjič pestila katera od naštetih tegob, poskusite s tem nasvetom. Silvana Lešnjek VAJA EVAKUACIJE Na sedežu podjetja Želva smo 10. novembra uspešno izpeljali vajo evakuacije, kar pomeni, da poznamo evakuacijske poti, po katerih se bomo, v primeru prave nesreče, iz poslovne stavbe mirno umaknili na zbirno mesto. Na koncu nam je varnostni inženir Matjaž Smolič s podjetja Magoss varstvo d.o.o. podal še navodila, kako se pravilno odzovemo v primeru evakuacije, in nam pokazal, kako pravilno upravljati z gasilnim aparatom. Vaje evakuacije smo izvedli tudi na drugih enotah podjetja. Tina Ponikvar ŽELVAKI TEKLI NA LJUBLJANSKEM MARATONU LETOŠNJEGA 21. LJUBLJANSKEGA MARATONA, KI JE BIL 30. OKTOBRA, SE JE UDELEŽILA TUDI EKIPA SODELAVCEV PODJETJA ŽELVA IN ZAVODA NOVA ŽELVA. Najdaljšo 42 km preizkušnjo je pretekel Boštjan Za-vadlav, na 10 km razdaljo sta se podala Jana Dednikar ter Andrej Culjkar, 21 km polmaraton pa smo pretekli Barbara Škerlj, Sebastjan Koželj, Janez Žokalj, Matevž Pirih ter v okviru posebnega projekta tudi direktorica Mira Potokar. Športni dogodek je potekal v izjemno pozitivnem vzdušju, zato bomo z udeležbo in druženjem na tovrstnih prireditvah nadaljevali tudi v prihodnje. Ob tej priložnosti vabimo tudi vse ostale sodelavce, da se nam pridružijo pri športnem udejstvovanju. Matevž Pirih 10 Kulinarika ČEBULNE PITE GLEDE NA TO, DA JE BIL MESEC DECEMBER MESEC, KO NAS JE VEČINA DOBRO JEDLO IN POSKRBELO ZA DVIG TELESNE TEŽE, SMO SE TOKRAT ODLOČILI, DA IZBEREMO LAŽJO, MANJ KALORIČNO IN ZDRAVO HRANO. Čebula pomaga pri zmanjševanju holesterola, znižanju krvnega tlaka, preprečuje prehlad, srčne bolezni in diabetes ter ima tudi druge zdravilne učinke. SESTAVINE: Korak 1 V globlji posodi z rokami zmešamo moko, sol in maslo. Dodamo približno toliko tople vode, da zgnetemo gladko testo (0,5 dl). Pustimo počivati 10 min. Korak 2 Čebulo in česen olupimo ter na drobno nasekljamo. Peteršilj operemo in sesekljamo na drobne dele. Parmezan naribamo. V ponvi segrejemo olje ter na njem prepražimo čebulo in česen. Pražimo 5-10 min na zmernem ognju, da se čebula omehča. Na koncu dodamo vse začimbe, peteršilj in parmezan ter vse premešamo in odstavimo z ognja. Korak 3 Narejeno testo pregnetemo in razvaljamo na debelino približno 1 cm. Izrežemo 32 srednje velikih krogov. Korak 4 Pekač obložimo s papirjem za peko. Polovico krogov nadevamo s čebulnim nadevom, z drugo polovico krogov pa jih pokrijemo. Robove stisnemo, da nadev med peko ne steče ven. Pečemo 20 min na 220 stopinj. Tina Ponikvar Vir: http://www.zdravirecepti.si/recept/cebulne-pite/ PRIPRAVA: • 200 g moke, • 100 g masla, • 3 žlice olivnega olja, • 1 mala žlička soli, • 4 večje čebule, • 4 stroke česna, • 100 g parmezana, • strok svežega peteršilja. Vir: http://servingjoy.com/health-beneflts-of-onion/ 11 Ali ste vedeli? wm r-O V Evropo se je mit o Božičku razširil iz Amerike preko filmov in glasbe. Podobo Božička, kot jo poznamo danes, je prvi narisal risar Haddon Sundblom leta 1931 za reklamno akcijo Coca-Cole. "Nobena stvar ni namreč sama po sebi dobra ali slaba. Tako jo napravi šele naša misel. William Shakespeare Križanka 'regovor meeeca Lepa beseda nikomur ne preseda. MISEL MESECA "Ničesar v Življenju se ni treba bati, treba je samo razumeti." (Marie Curie) Rešitev prejšnje križanke: DIVJE BABE NAGRAJENCI: 1. nagrada (vrednostni bon 40€) Vesna Kovač 2.nagrada (Želvin izdelek) Larisa Ulčnik 3.nagrada (Želvin izdelek) Marko Pivk Rešitev križanke geslo v sivem polju lahko pošljete do 28. februarja 2017 na e-mail info@zelva.si ali pa ga napišite na kos papirja in ga skupaj s svojim imenom, priimkom in vašim naslovom pošljite na naslov: Želva d.o.o., za Želvaka, Ulica Alme Sodnik 6, 1000 Ljubljana. Nagrade lahko osebno prevzamete v Ljubljani, na Ulici Alme Sodnik 6 v tajništvu. Lahko pa pokličete na številko 01/280 33 00 in dogovorili se bomo za način prevzema. Zelvakov nasvet Preživite dan tako, kot si najbolj želite. Privoščite si drobne nagrade in sladkosti, ki siv vsakdan naredijo nepozaben.