Vadba namiznega tenisa kot del aktivnega staranja oseb z nevrodegenerativnimi boleznimi - Paulin, Erik (Šport (Ljubljana), 2024)
Namizni tenis je poznan po svojih kratkotrajnih in hitrih izmenjavah žogice. Ne zahteva veliko prostora, primeren je za vse generacije in je hkrati varna dejavnost. V splošni populaciji je učinkovita dejavnost za izboljšanje telesnega zdravja in različnih motoričnih sposobnosti. Prav tako spodbuja visoko možgansko dejavnost predvsem v senzomotorični, frontalni in vidni skorji. Vse te značilnosti lahko pripomorejo h krepitvi zdravja ne le splošne populacije, temveč tudi pri boleznih nevrološkega izvora. Namen pregleda je osvetliti terapevtsko vadbo namiznega tenisa za osebe s Parkinsonovo boleznijo in njeno vlogo pri preventivi pred demenco kot delu aktivnega staranja
Keywords: active aging; aging; aktivno staranje; exercise; namizni tenis; neurodegenerative diseases; nevrodegenerativne bolezni; sport; staranje; šport; vadba