Bibliometrijska analiza člankov in citatov revije Zdravstveno varstvo - Miholič, Petruša (Zdravstveno varstvo, 2005)
Izhodišče: V procesu znanstvenega komuniciranja se informacije izmenjujejo in osrednjo vlogo pri posredovanju informacij ima znanstvena periodika. Objavljanje rezultatov znanstvenega raziskovanja je osnovna značilnost procesaznanstvenega informiranja in komuniciranja. Bibliometrija in njene metode s sistematičnim zbiranjem podatkov merijo in analizirajo objave. Bibliometrijska analiza posamezne revije je v veliki meri tudi analiza raziskovalnega področja, ki ga revija pokriva. Cilji in metode: V analizo smo zajeli zadnjih dvanajst letnikov (1992-2003) revije Zdravstveno varstvo. S pomočjo kvantitativnih bibliometrijskih metod smo pridobili objektivno sliko ocelotni reviji in njenem razvoju v zadnjih dvanajstih letih. Rezultati in zaključek: Pri raziskovalnem in strokovnem področju revije Zdravstveno varstvogre nedvomno za medicinsko področje, ki ima tudi zelo močen družboslovni značaj. Ukvarja se z medicino, zdravstvom in zdravjem kot družbenim pojavom. Raziskovanje na področju zdravstvenega varstva je potrebno ocenjevati in vrednotiti drugače kot raziskovanje na drugih področjih medicine, npr. klinične medicine. Prav tako se objave v slovenskem jeziku in vslovenski reviji potem vrednoti drugače in imajo drugo težo.
Keywords: bibliometrična analiza; bibliometrija; citati; citiranje; članki; Zdravstveno varstvo (periodična publikacija)