Collective memory and social identity - Kuzmanić, Marja (Psihološka obzorja (Ljubljana), 2008)
Raziskava iz perspektive socialne psihologije obravnava generacijske in etnične skupinske razlike v kolektivnih spominih, socialnih predstavah ter identitetah prebivalcev Slovenije skozi naracijo spominov na dogodke ob razpadu nekdanje Jugoslavije. Predstavlja prvi korak v raziskovanju kolektivnih spominov, predstav in identitet Slovencev ter drugih pripadnikov nekdanjih Jugoslovanskih narodnosti, ki živijo v Sloveniji. Spomini, ki jih obravnava, se nanašajo na nekatere pomembne zgodovinske in politične dogodke, kot so Titova smrt, začetek vojn(e), osamosvojitev Slovenije in vojne na nekaterih področjih nekdanje Jugoslavije. S pripadniki treh etničnih skupin (Slovenci, Bošnjaki in Srbi) je bilo izvedenih 18 polstrukturiranih intervjujev. Kvalitativna analiza je pokazala zanimive rezultate, ki so predstavljeni v dveh sklopih. Prvi ponazarja nasprotujoče si intepretacije razpada nekdanje Jugoslavije, medtem ko se drugi sklop osredotoča na kompleksne spremembe, do katerih je v slovenskem kontekstu prišlo na področju socialnih identitet v času tranzicije. Raziskava v prvi vrsti razkriva, da obstajajo nasprotujoči si narativi razpada Jugoslavije (narativi 'tranzicije','razpada' ter 'vojne').
Keywords: kolektivni spomin; socialna identiteta; socialna psihologija; social psychology; pripovedovanje; razpad Jugoslavije; Yugoslav Wars; Slovenia; Slovenija