Formation the links between circularity and sustainability in the circular economy - Lingaitiene, Olga (Logistics, supply chain, sustainability and global challenges, 2023)
Danes se pojavljajo številna nova vprašanja v zvezi z oblikovanjem in določanjem ciljev zatrajnostno krožno gospodarstvo. Študija se je osredotočila na raziskovanje povezav med konceptomakrožnosti in trajnosti v krožnem gospodarstvu. Trajnostni vidiki, vključeni v dolgoročne procese krožnegagospodarstva, jasno vplivajo na okolje, gospodarstvo in politične odločitve. Študija preučuje dejavnike, kiprispevajo k oblikovanju krožnega gospodarstva in vplivajo nanj, ter razkriva povezavo med krožnostjo intrajnostjo. Po pregledu literature o povezavah med krožnostjo in trajnostjo so bile opredeljene inpregledane teoretične metode, ki se najpogosteje uporabljajo za preučevanje vidikov krožnosti in trajnosti.Opravljena je bila tudi bibliometrična analiza za obdobje 2021-2023, ki pomaga opredeliti trenutne trende,in ugotovljeno je bilo, da število analiziranih študij vključuje pet skupin, ki kažejo, da so študijeosredotočene na vpliv, proizvodnjo, konec, pregled in vrednost. Rezultati bibliometrične analize kažejo, daje krožnost povezana z dobavno verigo, trajnostjo, krožnostjo materialov, učinkovitostjo in vrednostjo.Avtorji so raziskave predstavili po temah, saj je treba z znanjem zapolniti obstoječe vrzeli.
Keywords: circularity; dejavniki; factors; krožnost; links; povezave; sustainability; teorije; theories; trajnost