Pripomočki za lažje in pravilno uživanje zdravil - Dolenšek, Melita (Rehabilitacija (Ljubljana), 2019)
Izhodišča Trdna peroralna farmacevtska oblika doziranja zdravil, kot so tablete in kapsule, je najcenejša, najpogostejša in najprimernejša. Kar 10-40 % ljudi ima težave s požiranjem trdih oblik zdravil, tudi ljudje, ki sicer nimajo težav s požiranjem. Metode V literaturi smo poiskali metode in pripomočke, ki bi olajšali težave s požiranjem. Pregledali smo 30 najpogosteje predpisanih zdravil oziroma učinkovin v trdni peroralni obliki, uporabljenih v URI - Soča. Rezultati Požiranje lahko olajšamo z učenjem tehnik požiranja, s pripomočki, ki olajšajo požiranje, s predpisom alternativnih farmacevtskih oblik, s spremembo trdnih farmacevtskih oblik in z mešanjem zdravil med hrano in pijačo. Zaključek Z interdisciplinarnim pristopom k obravnavi pacientov s težavami pri požiranju lahko izboljšamo učinkovito uporabo zdravil. Spreminjanje trdne peroralne farmacevtske oblike je treba obravnavati kot zadnjo od možnosti.
Keywords: alternative formulation; alternativna oblika; Deglutition Disorders; disfagija; drug; drug therapy; drugs; dysphagia; motnje požiranja; Orthotic Devices; pripomočki za požiranje; swallowing aids; swallowing disorders; zdravila