Sodobna uporaba zdravilnih rastlin v Evropski uniji - Janeš, Damjan (Farmacevtski vestnik, 2013)
Priljubljenost in uporaba zdravilnih rastlin v svetu strmo narašča in temu sledi tudi Evropska unija (EU). Medtem, ko uporaba zdravil rastlinskega izvora z dobro uveljavljeno uporabo in tradicionalnih zdravil rastlinskega izvora zaradi ustreznega nadzora v EU zagotavlja kakovost, varnost in učinkovitost, to ne velja za prehranska dopolnila, zelo veliko tveganje za zdravje pa zlasti predstavlja uporaba nelegalno distribuiranih izdelkov iz rastlin, ki so z razvojem spletnih storitev postali zelo lahko dostopni. Problematičen je tudi odnos pacientov do izdelkov rastlinskega izvora, saj menijo, da so varni in brez neželenih učinkov, ker so naravni, zato pogosto ne spoštujejo priporočenih odmerkov, indikacij in trajanje zdravljenja. V porastu je tudi nabiranje zdravilnih rastlin v naravi, ki zaradi množičnosti lahko ogrozi krhke ekosisteme, poleg tega pa so zaradi pomanjkljivega botaničnega znanja nabiralcev pogoste zamenjave zdravilnih rastlin s strupenimi, kar je lahko smrtno nevarno. V sodobni informacijski družbi z velikim pritiskom oglaševanja izdelkov je za kakovostno, varno in učinkovito uporabo zdravil rastlinskega izvora nujna ustrezna informiranost pacientov, pri kateri igra strokovno svetovanje farmacevtov izredno pomembno vlogo.
Keywords: European Union; Evropska unija; uporaba; zdravila rastlinskega izvora; zdravilne rastline