Tristrana delovna razmerja z vidika novejše sodne prakse in potrebnih zakonskih sprememb - Senčur Peček, Darja (Delavci in delodajalci, 2023)
V prispevku so obravnavana pogodbena razmerja, v katera je vključenih več strank - poleg delavca in ekonomske enote, v kateri (za katero) delavec opravlja delo, še tretja stranka (naročnik, uporabnik). Ta t.i. tristrana delovna razmerja imajo različne oblike, kot so začasno agencijsko delo, podizvajalstvo, franchising itd. Ključna je razmejitev med (začasnim) zagotavljanjem dela delavcev in opravljanjem storitev (podizvajalstvom) in s tem povezano vprašanje, kdo je delodajalec. V prispevku je to vprašanje obravnavano v luči novih sodb Vrhovnega sodišča RS in z vidika potrebe po dodatni sodni in zakonski določitvi pravnega varstva delavcev v razmerju do pravega delodajalca.
Keywords: agencije za posredovanje dela; delodajalci; delovna razmerja; Delovno pravo; outsourcing; podizvajalci; pogodbeno delo; Slovenija; subcontracting; temporary agency work; the concept of employer; tripartite employment relationships; začasno delo