Kersnikovo mesto v razvoju slovenskega romana - Paternu, Boris (Slavistična revija, 1983)
Če Kersnikova romana Ciklamen (1883) in Agitator (1885) pregledamo skozi novejše teorije romana (Lukács, Goldman, Kayser, Adorno, Bahtin), lahko ugotovimo, da pomenita daljnosežni razvojni premik v zgodovini slovenske romaneskne proze. Na tematskem območju je šel Kersnik razmeroma daleč v odkrivanju nihilistične notranje vsebine sodobnega slovenskega razumnika. Na jezikovnem območju pa je zapustil mitično mišljenje in predstavo o literarnem jeziku kot povzdignjeni, enoviti in narodno reprezentativni kategoriji. Odločil se je za novo stopnjo jezikovnega, družbenega in psihološkega razslojevanja.
Keywords: Kersnik, Janko; Kersnik, Janko: Agitator; Kersnik, Janko: Ciklamen; literarne študije; slovenska književnost; slovenska proza; slovenski roman