Les kipov z območja zahodne in osrednje Afrike - Zajc, Anže (Les (Ljubljana), 2026)
Slovenski etnografski muzej (SEM) hrani številne zbirke lesenih predmetov iz celega sveta. V raziskavi smo proučili devet lesenih kipov iz območja zahodne in centralne Afrike. Cilj raziskave je bila mikroskopska identifikacija lesa kipov, ki so izdelani iz v Sloveniji manj znanih lesnih vrst. Po izboru smo kipe natančno pregledali, opisali in fotografirali. Na podlagi muzejskih virov, oblik kipov in pregleda literature smo okvirno določili regije njihovega izvora v Afriki. S prilagojenim, čim manj destruktivnim načinom smo odvzeli vzorce za anatomske raziskave lesa, tako da je strukturna celovitost kipov ostala nespremenjena, ter da je mesto odvzema lesa čim manj vidno. Iz vzorcev smo izdelali trajne anatomske preparate za mikroskopsko identifikacijo lesa. S pomočjo mikroskopske analize, anatomskih znakov in literature smo določili družine ali lesne vrste, iz katerih so kipi narejeni, in sicer: Diospyros spp., Guibourtia spp., Millettia spp., Cylicodiscus spp., Ceiba pentandra, Xylocarpus spp., Dracontomelon dao ter Balanites cf. aegyptiaca.
Keywords: anatomija lesa; identifikacija lesa; light microscope; museum artefacts; muzejski predmeti; Slovene Ethnographic Museum; Slovenski etnografski muzej; svetlobni mikroskop; tropical Africa; tropska Afrika; wood anatomy; wood identification