Skrb za varstvo manjšin v slovenskih zakonih in normativih za knjižnice - Marković, Ivan (Knjižnica, 1998)
Med dosežke sodobne civilizirane države sodi tudi skrb za manjšine. V Sloveniji imata status avtohtonih narodnostnih skupnosti italijanska in madžarska. V tem članku si bomo ogledali, ali slovenski zakoni in standardi, ki se nanašajo na knjižničarstvo, ustrezno urejajo to problematiko. Skušali bomo ugotoviti morebitne pomanjkljivosti in kako jih izboljšati. Vse navedene ugotovitve, ocene in razmišljanja se nanašajo predvsem na stanje v Slovenskem Primorju oz. v občinah Koper, Izola in Piran, kjer živijo pripadniki italijanske manjšine, vendar nekatere splošne ugotovitve in predlagane rešitve lahko pridejo v poštev tudi za širši slovenski prostor. Splošnemu pregledu najpomembnejših predpisov o posebnih pravicah manjšin v Sloveniji sledijo specifična poglavja, ki se nanašajo na standarde za ustanavljanje knjižnic, na knjižnično gradivo in kadre. Ugotovitve pa so povzete v zaključnem poglavju.
Keywords: Knjižničarstvo; Zakonodaja; Narodne manjšine; Slovenia; Slovenija