Fugitive witnessing - Moratilla, Noel Christian A. (Družboslovne razprave, 2023)
Za politike, povezane z delavkami_ci migrantkami_i, so značilni različni okviri upravljanja, ki migrantke_e ne nujno ščitijo. Kljub svoji ranljivosti pa imajo delavke_ci migrantke_i tudi zmožnost delovanja. Na podlagi koncepta »ubežniškega pričevanja« bom obravnaval odlomke iz knjige Bantay-Salakay: Antologija kratkih zgodb gospodinjskih delavk_cev iz Singapurja, Hongkonga in Tajvana (Mga Bantay-Salakay: Bantay-Salakay: Antolohiya ng Maiikling Kuwento ng Indonesian Domestic Worker sa Singapore, Hongkong, at Taiwan), zbirke zgodb v indonezijskem jeziku bahasa, ki so bile prevedene v filipinski jezik. Natančneje, problematiziral bom, kako zgodbe, ki so jih napisale_i indonezijske_i gospodinjske_i pomočnice_ki, razkrivajo različne vidike migracij in se o njih pogajajo. Prispevek ugotavlja, da lahko zgodbe subalternih skupin v diaspori služijo kot kompleksno in diskurzivno sredstvo za ocenjevanje, preizpraševanje in reformiranje sodobnega pojava mobilnosti delovne sile.
Keywords: diaspora; Indonesian migration; indonezijska migracija; Migracijsko delo; migrant stories; migrants; migrants' rights; Odrasli ubežniki; pravice migrantov; Priseljenci; zgodbe migrantov