Naslavljanje med žensko in moškim v slovenskem romanu - Modrijan, Nina (Jezik in slovstvo, 2005)
Naslavljanje je opredeljeno kot del slovnice družbenega statusa, pri čemer je v ospredju preučevanje socialnih (družbenih) odnosov, ki temeljijo bodisi na na moči bodisi na solidarnosti, kar izražamo z določenimi jezikovnimi sredstvi - oblikami naslavljanja. Osrednja naloga je bila preučevanje naslavljanja med devetimi književnimi osebami (tremi ženskimi in šestimi moškimi) in vpliv jezikovnih ter socialnih dejavnikov na izbiro in rabo teh jezikovnih sredstev. V analizo so bili zajeti trije slovenski romani: Jurčičev Lepa Vida, Govekarjev V krvi in Cankarjev Gospa Judit. Z združitvijo sociolingvistike in literarne vede oziroma naslavljanja in analize dialogov nastane socialno-stilisitčna podoba ženskih in moških likov v slovenskem romanu na prelomu 19. in 20. stoletja.
Keywords: Cankar; Cankar, Ivan; Govekar, Fran; Ivan Cankar; Jurčič, Josip; literarne študije; man; moški; naslavljanje; novel; roman; Slovene literature; slovenska književnost; sociolingvisitka; stilisitka; woman; ženske