The neolithic in Almería - Cámalich, María Dolores (Documenta Praehistorica, 2004)
Dolina reke Almanzora in kotlina Vera (Almería) kažeta veliko dinamiko poselitve v praygodovini, še posebno med zgodnjim neolitikom in pozno bronasto dobo. Medsebojna povezanost različnih produkcij - vključno z navzočnostjo impresso-cardium keramike v Cabecicos Negros (Vera) - in jasne značilnosti tipa naselitve kažejo, da je najstarejša faza poselitve potekala v času andaluzijskega zgodnjega neolitika. Za družbeno-gospodarski vzorec sta značilna izkoriščanje številnih virov na različno velikih površinah ter začasna (sezonska oziroma periodična) poselitev naselbin. Namen stalne mobilnosti je bil pridobiti različne dobrine za preživetje in pridobiti oziroma predelati primarne vire za proizvodnjo izdelkov ter menjevanje viškov proizvodnje s skupnostmi na istem območju ali s skupnostmi iz drugih regij.
Keywords: arheološke najdbe; prazgodovina; neolitik; poselitev; economy; gospodarstvo; ekonomski razvoj; tehnološki razvoj; Almeria