Kulturna umestitev Slovencev v Evropi - Zver, Milan (Družboslovne razprave, 2004)
Na podcenjenost kulturnih orientacij v raziskovanju sodobnih razvojnih procesov opozarja vse več uglednih družboslovcev svetovnega formata (Berger, Huntington, Inglehart, Hofstede, Höhmann, Apfelthaler itd). Uveljavljeno teoretično izhodišče je, da ima vsaka družbena struktura svoj kompatibilni kulturni sistem, s katerim se legitimira in vzdržuje. V tem smislu nas je zanimalo, ali obstajajo značilne razlike med evropskimi državami in ali smo Slovenci v kulturnem smislu pripravljeni na uvajajočo standardizirano moderno družbeno strukturo. S pomočjo obstoječih javnomnenjskih baz podatkov, Hofstedejevega modela in metode razvrščanja v skupine smo primerjali slovenske kulturne orientacije z ostalimi v Evropi. Ugotovili smo, da je slovenska kulturna izkaznica splet predmodernističnih (ostanek komunizma na eni strani in tradicionalnega katolicizma na drugi), prevladujočih modernističnih, a tudi postmodernističnih kulturnih orientacij, kar Slovence uvršča v t. i. širši krog zahodno-evropske kulture, ki je kljub evidentnim razlikam uspela uveljaviti skupne kulturne standarde, ki trajno zagotavljajo stabilnost demokratičnih struktur.
Keywords: Europe; Evropa; Slovenia; Slovenija; nacionalna kultura; kulturne razlike