Oblikovalski vidiki urejanja prostora ob avtocestah - Gruev, Marta (Urbani izziv, 1998)
Nacionalni projekt dograditve avtocest se še vedno, kljub temu, da je realizacija le-tega že v teku, zapleta v osnovne konceptualne dileme o ciljih, kriterijih in parametrih. Program ima široko javno podporo, vseeno pa je v načinu realizacije deležen mnogih strokovnih in javnih kritik; javnih predvsem na temo prevelike zapravljivosti, strokovnih pa na temo vzpostavljanja ustreznih kriterijev. Naslednja oteževalna okoliščina je (ne)razumevanje cestnega prostora kot objekta kulturne vrednosti; posledica tega dejstva je praksa, ki funkcijo oblikovalcev reducira na funkcijo okraševalcev že sprejetih odločitev.
Keywords: avtoceste; krajinsko oblikovanje; obcestna krajina; obcestne površine; prostorsko urejanje; zelene površine