Hiša kot "sveti kraj" v ljudskem verovanju in običajih pri koroških Slovencih - Wiesflecker, Peter (Časopis za zgodovino in narodopisje, 2011)
Avtor na podlagi teorije Mircea Eliadeja o nehomogenosti sveta arhaičnega človeka na kratko predstavi hišo kot svetišče v ljudskem verovanju in običajih pri koroških Slovencih. Izpostavljeni so prehodi med zunanjim in notranjim svetom, torej vrata in prag ter ognjišče kot središče hiše . Osredotoča se na ozemlje spodnje Ziljske doline s poudarkom na občinah Straja vas Bistrica na Zilji in Štefan na Zilji.
Keywords: domačije; koroški Slovenci; ljudski običaji; ljudsko verovanje; obredi