Descriptions of rituals - Hajdu, Péter (Primerjalna književnost, 2019)
Čeprav lahko predstavljanje običajev in ritualov zajema različna dejanja, je razlog, da so to opisi in ne pripovedi, v splošnem pristopu, ki upošteva tudi alternativne možnosti. Če je niz potencialnih dogodkov odvisen od mnogih dejavnikov in besedilo poleg vseh teh dejavnikov predstavi tudi alternativne možnosti, je končni rezultat opis. To je najbolj očitno pri preprostih besedilih (kot pokažemo na primeru reklamnega letaka za izdelek), medtem ko so v kompleksnejših vrstah pripovedi, kot je denimo roman, opisi ritualov običajno podani z gledišča likov, ne neposredno z gledišča pripovedovalca. Primere za analizo smo vzeli iz zdravstvenega letaka za informiranje bolnikov, etnografskega besedila Bronislava Malinowskega, dveh popularnih romanov 20. stoletja, The Dispossessed Ursule K. Le Guin in Eric Terryja Pratchetta (prvi je znanstvenofantastični, drugi pa fantazijski roman), in postkolonialnega romana Aravinda Adige The White Tiger.
Keywords: Adiga, Aravind; književnost in etnografija; Le Guin, Ursula; Malinowski, Bronisław; naratologija; običaji; obredi; opis; Pratchett, Terry