Superplastic forming of a three-stage hemispherical 5083 aluminium profile - Balasubramanian, Muthusamy (Strojniški vestnik, 2015)
Superplastično preoblikovanje je pomembna tehnologija, primerna za izdelavo delov kompleksnih oblik v eni sami preoblikovalni operaciji in z možnimi aplikacijami v avtomobilski industriji, v letalski in vesoljski industriji, ali pri izdelavi lopatic vetrnih in vodnih turbin. Pri takšnih aplikacijah je dobrodošlo vse obstoječe znanje in informacije o večstopenjskih (tristopenjskih) operacijah superplastičnega preoblikovanja. Ključno vlogo pri procesu superplastičnega preoblikovanja imajo dejavniki, kot so enakomerna porazdelitev debeline, preprečevanje čezmernega tanjšanja in večdimenzijske komponente brez gub. Enakomerna porazdelitev debeline večdimenzijskega profila je npr. nujna za določanje tlaka pri postopku pihanja.
Keywords: aluminijeve zlitine 5083; eksperimenti; finite element method; metoda končnih elementov; postopek superplastičnega preoblikovanja; tristopenjska polkrogelna kupola