A study of hydration of cement pastes by reflection of ultrasonic shear waves - Valič, Marko (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
V prispevku sta opisani nova naprava in metoda za neporušno sledenje hidratacije hidravličnih materialov. Naprava je osnovana na merjenju odboja ultrazvočnih strižnih valov. Prikazani rezultati meritev hidratacije, zlasti cementnih past, kažejo, da je opisana metoda zelo občutljiva na različne parametre (sestava, razmerje voda/cement, finoča, porazdelitev velikosti zrn, uporabljeni aditivi), ki vplivajo na proces hidratacije teh gradiv. Metoda je uporabna tudi za časovno sledenje procesa strjevanja drugih ne-cementnih materialov. Na osnovi evaluacije prikazanih rezultatov in meritev, ki potekajo, bo zgrajen kompaktni 'merilec hidratacije in strjevanja' za uporabo pri laboratorijski ali procesni kontroli v proizvodnji ter pri raziskavah.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: cement; hidratacija; strjevanje; ultrazvočne preiskave; kemijska kinetika