Zanos in trpljenje Alije Đerzeleza - Dukić, Davor (Slavistična revija, 2020)
Članek proučuje vrednostni naboj glavnega lika v pripovedi Iva Andrića Potovanje Alije Đerzeleza (1920). Izhajamo iz pionirske študije Simone Winko (1991) o aksiološki analizi teksta ter uporabimo koncept implicitnega avtorja Waynea Bootha (1961) in nekatere naratološke pojme Wolfa Schmida (2005). Nato naredimo analizo znotrajtekstualnega vrednotenja pripovedi na ravneh direktnega (esencialnega) in indirektnega (situacijskega) vrednotenja ter vrednotenja v domeni implicitnega avtorja. Vpoglede, do katerih smo prišli z aksiološko interpretacijo, nazadnje primerjamo z nekaterimi zgodnejšimi interpretativnimi vpogledi o Andrićevi pripovedi.
Keywords: aksiološka analiza; Andrić, Ivo; besedilne analize; implicitni avtor; vrednote; vrednotenje