Triassic beds in the basement of the Adriatic-Dinaric carbonate platform of Mt. Svilaja (Croatia) - Jelaska, Vladimir (Geologija, 2003)
Na jugovzhodnih obronkih planine Svilaja je razvit profil spodnjetriasnih karbonatno siliciklastičnih šelfnih plasti, na katerih diskordantno leži anizijska "Otarnička breča". Nad njo si sledijo pelagične anizijske in ladinijske plasti s proklastiti, ki pričajo o riftni tektoniki Jadranske mikroplošče. 500 m debel profil zaključuje z emerzijo, za katero so značilni pojavi zakrasevanja in terigenih sedimentov, vključno s konglomeratom, ki je rezultat zgornjetriasne transgresije in predstavlja spodnjo mejo nove mladomezozojske megasekvence Zunanjih Dinaridov.
Keywords: biostratigrafija; Croatia; Dalmacija; Dalmatia; Dinaridi; fosili; fosilna flora; Hrvaška; karbonatne kamnine; konodonti; paleontologija; paleontology; sedimentacija; trias