Ročno obločno varjenje s hlajenjem oplaščene elektrode - Tušek, Janez (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
V članku je prikazano obločno varjenje z oplaščeno elektrodo z novo varilno pištolo, ki je prisilno zračno hlajena in ki omogoča tudi zračno hlajenje oplaščene elektrode med varjenjem. Plašč prisilno hlajene oplaščene elektrode se med varjenjem segreje do nižje temperature kot pri klasičnem varjenju, kar omogoča varjenje z višjimi varilnimi tokovi. V članku je prikazano,da je možno jakost toka povečati od 30 do 50% nad maskimalno vrednostjo, ki jo priporoča proizvajalec elektrod. Poleg višje produktivnosti ima varjenje z zračno hlajeno pištolo prednost tudi v boljših delovnih razmerah, ker se med varjenjem razvije manj dima in manj plinov v primerjavi s klasičnim ročnim obločnim varjenjem z oplaščeno elektrodo.
Keywords: obločno varjenje; hlajenje; varilna pištola; elektrode