Testi splošne teorije relativnosti - Košir, Gregor (Matrika, 2020)
Članek predstavi štiri teste splošne relativnosti. Prvi trije so znani tudi kot klasični testi; gravitacijski rdeči premik, precesija Merkurjevega perihelija in ukrivljanje svetlobe zaradi Sončevega gravitacijskega privlaka. Predlagal jih je že sam Albert Einstein. Četrti test, ki je bil prav tako predlagan že dolgo časa, je bil nedavno uspešno izveden zaradi razvoja detektorjev gravitacijskih valov. Predstavljena je metodologija in fizika, na kateri so bili ti testi osnovani. Ta prispevek se v glavnem osredotoča na štiri eksperimente, medtem ko jih je bilo izvedeno še mnogo več, saj je splošna relativnost še vedno zelo bogata z eksperimentalnimi napovedmi.
Keywords: deflection of light; general relativity; gravitacijski rdeči premik; gravitacijski valovi; gravitational redshift; gravitational waves; perihelion precession of Mercury; precesija Merkurjevega perihelija; splošna teorija relativnosti; ukrivljanje svetlobe