Characteristics of cemented carbide particles/structural steel vacuum brazing joint - Šuštaršič, Borivoj (Kovine zlitine tehnologije, 1995)
Trdnost vakuumskega spoja zrn karbidne trdine s konstrukcijskim jeklom je odvisna predvsem od mikrostrukture mejne plasti kovinska osnova/karbidna trdina, nastale med vakuumskim trdim spajkanjem. Le-ta pa je odvisna od izbrane kovinske osnove (konstrukcijskega jekla), vrste karbidne trdine in tehnoloških parametrov spajkanja. V pričujočem prispevku je predstavljeno razvojno raziskovalno delo vezano na postopek izdelave brusnih plošč, ki so sestavljene iz jeklenih plošč, na katere so nanešena groba zrna karbidne trdine. Poudarek je na opisu mikrostrukturnih značilnosti nastalega spoja v odvisnosti od uporabljene spajke, karbidne trdine in jekla, kakor tudi pogojev vakuumskega spajkanja.
Keywords: vakuumsko spajkanje; konstrukcijska jekla; spajkanje; mikrostruktura