The transfer of symbols and meanings - Milićević Bradač, Marina (Documenta Praehistorica, 2005)
Iyray "rogovi posvetitve" je prvi uporabil Sir Arthur Evans leta 1901. Od takrat so jih interpretirali na rayne načine, kot lunine idole (Mondidole), modele ladij, podstavke ya posodo, podstavke ya statve, podpornike ya raenj ali ogenj. Večina pa jih lahko predstavlja abstraktne bikove rogove. Abstraktna upodobitev se morda pojavi v Anatoliji ali severni Meyopotamiji, "rogovi posvetitve " pa so se yelo hitro rayširili in se pojavili kot e določeni simboli v rayličnih kulturnih okvirih. Vprašanje je, če so povsod, kjer so se pojavili, predstavljali enak niy idej ali pa se je njihov pomen v rayličnih kulturnih okvirjih spreminjal.
Keywords: arheološke najdbe; neolitik; simboli; symbol; rogovje; Anatolija; Crete; Kreta; Mezopotamija