Vpliv varovalne atmosfere na kvaliteto laserskih zvarov - Spruk, Sonja (Kovine zlitine tehnologije, 1995)
Raziskali smo vpliv različnih varovalnih atmosfer (dušik, argon in helij) na kvaliteto laserskih zvarov naslednjih parov kovin in zlitin: relejno železo z galvansko naneseno plastjo Ni-zlitina CuNi3OFe. Mikrostrukturo laserskih zvarov smo določili z optično in SEM mikroskopijo. Pojav, ki smo ga zasledili kot rezultat uporabe nečistega plina smo raziskali s spektroskopijo Augerjevih elektronov.
Keywords: varjenje; lasersko varjenje; varovalna atmosfera; laserski zvari