CORE-GPT - Rivo, Ksenija (Knjižnica, 2024)
Namen: V članku predstavljamo inovativno storitev odprtodostopne zbirke COnnecting REpositories (CORE), CORE-GPT, ki združuje model generativnih predhodno usposob-ljenih transformatorjev (angl. Generative Pre-trained Transformers - GPT) z obsežnim naborom odprto dostopnih znanstvenih dokumentov iz zbirke CORE. CORE-GPT nava-ja znanstvene dokumente, ki so podlaga za odgovore, ter povezave do člankov v forma-tu PDF in tako zagotavlja zanesljivost in verodostojnost odgovorov. Metodologija/pristop: Članek podaja vpogled v delovanje modelov generativnih pred-hodno usposobljenih transformatorjev, ki so imeli pomembno vlogo pri vzpostavitvi storitve CORE-GPT. Predstavili smo tudi izsledke nedavne raziskave o zanesljivosti delovanja CORE-GPT in podali razmislek o vlogi (visokošolskih) knjižnic pri uporabi odprto dostopnih storitev.Rezultati: CORE-GPT predstavlja pomemben korak naprej k izboljšanju iskalne izku-šnje in zanesljivosti odgovorov. Z združevanjem orodja generativnih predhodno uspo-sobljenih transformatorjev in bogate zbirke CORE zagotavlja izčrpne in na dokazih temelječe odgovore na vprašanja. Izvirnost/uporabnost raziskave: Članek podaja eno prvih predstavitev storitve CORE-GPT v Sloveniji.
Keywords: databases; large language models; odprti dostop; open access; strojno učenje; Umetna inteligenca; veliki jezikovni modeli; Zbirke podatkov