Solidarnost v slovenskem zdravstvu med pandemijo covida-19 - Ramšak, Mojca (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2025)
Članek preučuje manifestacije solidarnosti v slovenskem zdravstvu med pandemijo covida-19 s posebnim poudarkom na prostovoljnih prispevkih bolnišnicam in medicinskemu osebju ter solidarnosti širše družbe do zdravstvenega sistema. Na podlagi podatkov, zbranih v slovenskih splošnih bolnišnicah in univerzitetnih kliničnih centrih ter medijskih objavah, raziskava analizira različne oblike solidarnosti, od materialnih donacij do prostovoljnega dela in moralne podpore. Članek obravnava tudi teoretični okvir solidarnosti, ki jo loči od sočutja in altruizma, ter preučuje pojave anti-solidarnosti in navidezne solidarnosti, ki so se pojavili med pandemijo. Ugotovitve kažejo, da je pandemija oživila vrednote skupnostne podpore, hkrati pa razkrila kompleksno družbeno dinamiko skrbi in odgovornosti.
Keywords: covid-19; covid-19, zdravstvo, prostovoljstvo, Slovenija; cultural anthropology; ethnology; etnologija; healthcare; kulturna antropologija; prostovoljstvo; Slovenia; Slovenija; solidarity; solidarnost; volunteering; zdravstvo