Knjižnice danes, knjižnice jutri - Vogrinčič Čepič, Ana (Knjižnica, 2012)
Namen: Prispevek se s pomočjo socioloških konceptov loteva premisleka o spremembah knjižničnih praks. Sodobne trende osvetljuje v navezavi na spremembe delovnih navad v luči komunikacijskih in informacijskih tehnologij in pojava t. i. tretjega prostora. Pri tem knjižnic ne obravnava le kot konkretnih storitvenih ustanov, pač pa na način kompleksne kulturne forme, tj. upoštevaje celovit družbeni kontekst s poudarkom na vedenju uporabnikov, zlasti v zvezi z rabo prostora. Metodologija/pristop: Besedilo je nastalo na osnovi opazovanja osebnih praks rabe knjižnice in na podlagi (diskurzivne) analize nekaterih letnih poročil oz. programov splošnih knjižnic ter sekundarnih socioloških študij. Obravnava knjižnice na način kulturne forme sodi med klasične metode sociologije kulture. Rezultati: Pregled relevantnega gradiva je v povezavi z neposrednimi izkušnjami ponudil uvid v družbeno-strukturne razloge za spremenjene potrebe in navade uporabnikov in pokazal na problematičnost redefinicije prostorske namembnosti knjižnic, pa tudi na pomen oz. moč diskurza. Omejitve raziskave: Prispevek se opira na opazovanje uporabniških praks v le nekaterih lju bljanskih splošnih knjižnicah in prouči manjši del letnih poročil, nato pa ugotovitve utemeljuje s stališča sociološke stroke. Izvirnost/uporabnost raziskave: Članek ponuja sociološki vpogled v aktualna vprašanja biblio tekarske stroke in poskuša s tem podati širšo razlago, ki lahko morda pomaga iskati odgovore na nekatere izzive sodobnega knjižničarstva.
Keywords: čitalnice; diskurz; družbeni vpliv sodobnih tehnologij; strukturne spremembe vsakdanjika; tretji prostor