Anna Ahmatova in Osip Mandelštam v dialogu "zaščitnih listin" - Podlesnik, Blaž (Slavistična revija, 2005)
Razprava je posvečena posebni funkciji "zaščitne listine", ki jo literatura dobi v ustvarjanju nekaterih avtorjev v Sovjetski zvezi. Avtor v opusu Osipa Mandelštama in Anne Ahmatove izpostavlja podobna izhodišča, ki oba književnika pripeljejo do dojemanja literarnega ustvarjanja kot osrednjega sredstva za osmišljanje lastne eksistence, ter nakaže skupne poteze tistih njunih literarnih del, ki jih avtorja zasnujeta kot poskus premagovanja krize biografije s pomočjo literature.
Keywords: Ahmatova, Anna, 1889-1966; literarne študije; literarno ustvarjanje; Mandelštam, Osip Emil'evič, 1891-1938; ruska književnost; ruski pisatelji; Russian literature