"Hodili smo v Antigonino šolo": Sofoklova tragedija v mišljenju in družbenopolitičnem delovanju Tineta Hribarja - Kocijančič, Matic (Anthropos (Ljubljana), 2022)
Povzetek. Tine Hribar je v drugi polovici osemdesetih razvil odmevno interpretacijo Sofoklove Antigone, ki je ponudila filozofski okvir t. i. spravnemu projektu v času slovenske demokratizacije. Članek predstavi genezo Hribarjeve filozofske posvojitve mita o Antigoni, razgrne intelektualno in družbenopolitično ozadje, ki ji je botrovalo, ter pokaže, da je – kljub ključnemu vplivu Heideggerjevih predavanj o Hölderlinovi himni "Ister", ki so bila prvič objavljena šele sredi osemdesetih – Hribarjeva interpretacija rezultat dolgoletnega in razvejanega filozofskega projekta, ki je svoje prve obrise dobil že konec sedemdesetih.
Keywords: Heidegger, Martin; Hribar, Spomenka; Hribar, Tine; mit o Antigoni; Sophocles; the Antigone myth