Gender regimes in Slovenian academic field - Smrdelj, Rok (Annales. Series historia et sociologia, 2024)
Spolno nadlegovanje in druge oblike spolnega nasilja predstavljajo razširjen in zaskrbljujoč in družbeni pojav. Prisoten je v številnih poklicih in delovnih okoljih, med katere sodi tudi akademsko polje. Z namenom, da preverimo, kako se obstoječi spolni režimi slovenskih akademskih institucij odražajo v odnosu do problematike spolnega nadlegovanja in drugih oblik spolnega nasilja, se v prispevku posvetimo analizi internih aktov, ki urejajo to področje. Še posebej nas zanima, katere oblike spolnega nadlegovanja in nasilja so zajete v dokumentih akademskih institucij in kako obravnavajo ta pojav. Na podlagi analize vsebine dokumentov ugotavljamo, da vsi analizirani dokumenti javnih visokošolskih institucij tematizirajo »nadlegovanje« in »spolno nadlegovanje«, medtem ko se »nasilje« in »spolno nasilje« pojavita v manj dokumentih. Opredeljevanje »nadlegovanja« in »spolnega nadlegovanja« se pojavi tudi v nekaterih dokumentih zasebnih visokošolskih institucij in javnih raziskovalnih zavodov, medtem ko »nasilje« in »spolno nasilje« v teh dokumentih nista eksplicitno opredeljeni kot samostojni kategoriji. V analizi izstopata dokumenta Univerze v Ljubljani in njene članice Filozofske fakultete, ki v primerjavi z ostalimi proučevanimi dokumenti podajata širše in natančnejše opredelitve pojmov, povezanih s spolnim nadlegovanjem in drugimi oblikami spolnega nasilja. Ugotovitve naše analize kažejo, da so nekatere akademske institucije naredile premike na področju urejanja problematike spolnega nadlegovanja in drugih oblik spolnega nasilja ter tako zamajale moškocentrične strukture spolnih režimov v svojih okoljih. Na drugi strani pa je v nekaterih drugih slovenskih akademskih institucijah to področje slabše urejeno, iz česar sklepamo, da v njih še vedno vztrajajo moškocentrični spolni režimi.
Keywords: akademsko polje; analiza vsebine; interni akti; Slovenija; spolni režimi; spolno nadlegovanje; spolno nasilje