Srbska skupnost v Sloveniji - Komac, Miran (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 1997)
Srbska skupnost je v pretežni meri rezultat sodobnih migracijskih procesov. Zanjo so značilne mnoge karakteristike, ki jih tudi sicer srečujemo v teoriji migracijskih procesov. Štiri procese velja še posebej omeniti: a) srbsko skupnost sestavlja povečini mlada populacija; b) srbska populacija živi disperzirano na celotnem slovenskem ozemlju; c) znotraj te skupnosti prevladuje moška populacija; d) pripadniki te skupnosti imajo relativno nizek družbeno-ekonomski status. Neugodna izobrazbena struktura in zaposlenost v industrijskih vejah, ki so po pravilu v razvojnih težavah, predstavljajo verjetno največje ovire za ohranjanje avtohtone etnične identitete.
Keywords: etnične skupine; kulturni pluralizem; Slovenija; Srbi; statistični podatki