"Auf dem richtigen Weg sein" - phraseodidaktische Ansätze im DaF-Unterricht - Valenčič Arh, Urška (Linguistica (Ljubljana), 2014)
Frazemi so univerzalni jezikovni pojavi, ki doživljajo razcvet tako v raziskovanju frazeologije kot tudi pri didaktiki tujega jezika. S frazeologijo bogatimo besedišče jezika in pridobivamo sporazumevalno zmožnost. S posredovanjem frazeološkega besedišča in sestavljanjem učbenikov se ukvarja frazeodidaktika. Njena interesna področja segajo od prepoznavanja frazeoloških pojavov do razvijanja in usvajanja frazeološke kompetence v maternem in tujem jeziku. V pričujočem prispevku so pojasnjeni nekateri vidiki spodbujanja frazeološke kompetence pri pouku nemščine kot tujega jezika. V ospredju je vključevanje frazeoloških enot in njihovo prikazovanje v učbeniku in delovnem zvezku studio d - Die Mittelstufe B2, ki ustreza stopnji B2 Skupnega evropskega referenčnega okvirja. Težišče ni usmerjeno v ugotavljanje pogostnosti (frekvence) frazeoloških enot, temveč predvsem v didaktični pristop in načine posredovanja znanj ter v usmerjeno usvajanje frazeologije v okviru načrtnega in strukturiranega pouka nemščine kot tujega jezika. Namen prispevka je tudi opozoriti na pomembnost dobro premišljenega vključevanja frazeologije v Skupni evropski referenčni okvir kot pomembni sestavni del leksikalne kompetence na vseh stopnjah znanja jezika od A1 do C2.
Keywords: allemand; frazem; frazeodidaktika; frazeologija; frazeološka enota; German; manuels de langue; nemščina; phraséodidactique; phraséologie; phraseology; tuji jeziki; učbeniki; unité phraséologique